Rajzfilmmacskák

MACSKARISZTOKRATÁK

Előző lapszámainkban elkezdtünk foglalkozni századunk legismertebb rajzfilm macskáival. Mélyrehatóbban megismerkedtünk az egyik legnagyobb sztárral, Hello Kittyvel, majd 40. születésnapjának apropóján Garfielddal.

Folytatandó a macskatörténelem azon kiemelkedő alakjainak sorát, akik nagy hatással voltak számos gyermekre és felnőttre, jelen írásunkban az egyik legnépszerűbb Disney-történet cicáit mutatjuk be kedves Olvasóinknak, némi elemző értelmezéssel egybekötve.
A rajzfilmek és képregények kapcsán fontos tudnunk, hogy színvonalas változataik sok esetben egészen komoly üzeneteket közvetítenek. Egy jó alkotás túlmutat önmagán, és nem csupán a gyermekek számára jelent kellemes időtöltést, sőt, egyáltalán nem csupán szórakoztató, hanem a felnőttek is elgondolkodnak rajta. A klasszikus mesék gyakran egészen elvont, spirituális tartalmakat hordoznak, archetípusokat vonultatnak fel, a modernek ideákat mutatnak be. Pszichológiai tanulságuk minden esetben említésre méltó. Ha másért nem is, azért biztosan érdekesek, mert generációk nőnek fel rajtuk, és nagyfokú nézettségüknek, illetve olvasottságuknak köszönhetően tömegekre képesek hatást gyakorolni. Ez önmagában indokolttá teszi az elemzésüket. Mindamellett, hogy a magazinunk profiljából eredően a nemzetközi macskakultuszt támogatni kívánjuk, írásunk célja egyben az is, hogy arra buzdítsuk kedves Olvasóinkat, hogy ne csupán élvezzék a filmek világát, hanem a megszokott, tompult, passzív néző szerepéből emelkedjenek fel a gondolkodó néző pozíciójába, oda, ahol a műalkotás befogadója értő elemzéssel és megfelelő kritikával figyeli az eléje táruló képek mondanivalóját. Tehát arra biztatjuk a kedves Olvasót, hogy bátran lelje örömét a mesékben és filmekben, azonban fejlessze ki recenzív látásmódját, és aktív résztvevőként gondolatébresztőnek, valamint inspirációja motorjaként használja azokat, önmaga és világunk pontosabb megértése, és ezáltal fejlődésünk érdekében.


Folytatás a Macskamánia Magazin 2019/1. számában

©2019 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!