A macskák múltjának is kutatója

Mivel foglalkozik az archaeozoológus?

Biller Anna Zsófia azon szerencsések közé tartozik, akiknek már fiatal korukban sikerült megvalósítaniuk nagy gyermekkori vágyukat, Az övé az volt, hogy állati maradványokkal foglalkozhasson: archaeozoológus lett, és munkája során sok érdekes leletre bukkant, melyek közül nem egy a házimacskák múltjába is betekintést enged.

A tehetséges kutatónő már hatéves kora óta nagy érdeklődést mutatott az őslények és azok csontjai iránt. Kedvencei, mint sok más gyereknek, a dinoszauruszok voltak. Tanulmányai során a történelem és a biológia mindig fontos szerepet töltöttek be. Végül az ELTE Bölcsészettudományi Karán régészetet kezdett tanulni, ős- és népvándorlás kori szakágakon. Itt találkozott Bartosiewicz Lászlóval, aki régészeti állattant, azaz archaeozoológiát tanított. A kiváló tanár ismertette meg Annával, hogy a régészeti lelőhelyekről származó állatcsontokról mennyi minden információt lehet gyűjteni. Archaeozoológiai témájú előadásai különlegesen érdekesek voltak, tudása lenyűgözte a hallgatókat, akiket mindig nagy türelemmel vezetett be a tudomány rejtelmeibe. Anna neki köszönheti, hogy megszerette ezt a tudományágat. A hazai archaeozoológus közösség néhány főt számlál, akik közül többen a tanár úr tanítványai voltak, és összetartó közösséggé kovácsolódtak.
Anna szakdolgozatát a Magyar Nemzeti Múzeumban található leletanyagokból, Felső-paleolit vadászat Pilismarót térségében címmel írta. Ez a téma a paleontológia (őslénytan) és az archaeozoológia találkozása, így különösen izgalmas. A téma kidolgozása kapcsán ismerkedett meg Vörös Istvánnal, aki szintén a hazai régészeti állattan ikonikus alakja, és így abba a szerencsés helyzetbe került, hogy mindkét nagynevű hazai szakembertől tanulhatott.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2019/1. számában

©2019 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!