Macskatörténelem

Tények és legendák a macskák világhódító útjáról a kezdetektől napjainkig - I. rész

A Föld macskapopulációjának méretét csak találgatni lehet. Ennek oka nagyrészt az, hogy a bolygón élő macskák legnagyobb hányadát a szabadon élő és ellenőrizetlenül szaporodó egyedek teszik ki. Egyes becslések szerint 200 millió, más feltételezések szerint akár 600 millió is lehet a macskák összlétszáma világszerte. Ebből nagyjából 10% a fajtatiszta tenyésztett cicák száma. A maradék 90%-ot az ún. házimacskák teszik ki.

Ezen a kategórián belül pedig igen árnyalt a skála: a teljesen „vad” egyedektől, akik semmilyen interakcióban nincsenek az emberrel, az alkalomszerűen vagy rendszeresen ellátott „kóbor macskákon” keresztül a „félig”, „passzívan” vagy „aktívan birtokolt” példányokig. Minden egyes alkategória a macska emberhez, vagy inkább fordítva: az ember macskához fűződő viszonyát jellemzi, más szóval azt az ellátási szintet tükrözi, amit az ember nyújt az állatnak (élelem, menedék és orvosi ellátás téren), vagy más síkon fogalmazva az ember felelősségvállalásának mértéket mutatja a macskával szemben.
Mivel az országok többségében nincs regisztrációs kötelezettség még az aktívan birtokolt cicák esetében sem, így tényleg nehéz felbecsülni a világ macskáinak létszámát, főleg úgy, hogy a többi felsorolt alkategória teljesen kiesik minden hivatalos rendszer alól, és a szubjektív észlelésre van bízva.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2019/5. számában

©2020 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!