Macskográfia

Macskafestészet Magyarországon

Három magyar származású festő munkásságában visszatérő motívum a macska. Rainerné Istvánffy Gabriella (1875-1964), Heyer Artúr (1872-1931), valamint Boleradszky Benő (1885-1957) életművének jelentős része cicákat és egyéb háziállatokat foglal magában. A képeikről beszélgetek Kieselbach Tamással, a Kieselbach Galéria és Aukciósház tulajdonosával.

– Közel négy évtizede foglalkozik képekkel. Mit tudna mondani a szóban forgó festők macskát ábrázoló képeinek történetéről?
– A sokfelé ágazó műkereskedelmi munkám közepette, klasszikus festmények és avantgárd alkotások között felvásároltam és árultam a legkelendőbb „macskafestők”, mindenekelőtt Heyer Artúr, Rainerné Istvánffy Gabriella és Boleradszky Benő képeit is. Élénken emlékszem egy harminc évvel ezelőtti angol könyv beszerzésére (mert amellett, hogy képeket adtam-vettem, mindig fejlesztettem a könyvtáramat is), a címe Popular 19th Century Paintings, amely tematikus válogatást nyújtott a 19. századi európai festészetről. Ebben a kötetben is – ahogyan mindig máskor – a magyarokat kerestem. A szocializmus szürke éveiben, a vasfüggöny mögött abban a tudatban nőttem fel, hogy mi a világ végén vagyunk, és nem ismernek minket külföldön. Nagyon érdekelt minden vékony szál, amely a magyar festészetet bekötötte a globális művészet történetébe – legyen az akár a „macskafestészet”.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2019/6. számában

 

©2020 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!